A legújabb ingyenes Flash játék: építs várost an a böngésződ segítségével a Ramacityben!

A Ramacity városépítő játék a Bigpoint kiadó legújabb fejlesztése a közösségi játékok közt. A közvetlenül böngészőablakban, előfizetői díj nélkül játszható flash játék a start után hónapokon belül átlépte az egymilliós felhasználói létszámot. Ez a magas népszerűség is jelzi, hogy nem hétköznapi építgetős játékról beszélünk.

Összetett várostervezési feladatok

A Ramacity az ingyenes játékokon belül a böngészős közé tartozik. A játékos a városvezető bőrébe bújva irányítja a fejlesztéseket, egy személyben várostervezőként, gazdasági vezetőként és vállalatirányítóként. A tervezésen, építkezésen túl a gazdaság fejlesztésére és a lakosság (a játékban használt elnevezéssel: “urbik”) jólétét is szem előtt kell tartani. Ez a lakóépületek megfelelő elhelyezésével, kellemes lakókörnyezet (terek, parkok) kialakításával, és szórakozási lehetőségek és munkahelyek létrehozásával lehetséges. Több lakás, zöldövezet, üzlet több urbit vonz a településre. A növekvő lakosságszám pedig újabb szintet jelent a városnak, ami újabb fejlesztési lehetőségeket nyit meg.

A zavartalan üzemhez be kell gyűjteni a lakbért, a gyárakban a gyártást fenn kell tartani, az árukat ki kell szállítani és így tovább; így lesz pénzünk fejleszteni. Tehát a játék közben nem simán isteni pozícióból (hasonlóan a god-mode-hoz) kell a városunkat irányítani, mikromenedzselni is kell:

A város üzemeiben több féle terméket vehetünk gyártásba, amik száma gyarapodik szintlépést követően, vagy ha megfelelő mennyiséget értékesítettünk egy adott termékből. Így mindig van motivációnk fejleszteni; továbbá egyre jobban ellátottá tehetjük a várost. Ezekkel tölthetjük fel aboltokat, amik, azon túl, hogy a későbbi fejlesztésekhez nélkülözhetetlen bevételt termelik javítanak az urbik életének minőségén, ettől boldogabbak lesznek.
A település növekedése során egyre több variációjú épületet lehet felhúzni. Ezek elhelyezése sem mindegy, aprólékosan meg kell tervezni, milyen fajtájú épület milyen épületek mellé kerüljön, mert a bizonyos épületek hatásai erősíthetik és gyengíthetik a másikét (általában például üzemeket nem ajánlott lakóházak gyűrűjébe telepíteni).

A Ramacityben három erőforrás között kell kiegyensúlyozni a fejlesztéseinket: az egyik a beépíthető terület (ami szintlépéssel mindig nő, erre a polgármesternek nincs közvetlen hatása), a másik az elhasználható energia és a harmadik a játékban használt pénz. A felhasználható energiánk a település gyarapodásával egyre fogy. Új szint elérésekor mindig újratermelődik, de növelhetjük a mennyiséget újabb erőművek építésével, köztük akár megújuló erőforrásokat kiaknázókat is választhatunk, pl szélerőmű. A játékban időnként küldetéseket indíthatunk, amelyek befejeztével plusz előnyöket vagy üzleteket, épületeket kaphatunk, mint pl az XL csomagküldő szolgálat.

A Ramacity részben 3D grafikát alkalmaz, kétdimenziós terepre, ahol egy négyzetrácsos hálón (grid) építkezhetünk, erre kerülnek a három dimenziós tárgyak. A Ramacity grafikája aprólékosan kidolgozott, lenyűgöző hatású. A rajzfilmekre hasonlító, mókás elemek mindenkinek vidám perceket adnak majd. Az épületek megjelenése a funkciójukat mutatja, például a bakancsos turisták szállásának épülete hátizsákot formáz, a kereskedelmi egységeknél már maga az épület kialakításából kitaláljuk, éppen melyik termékünket kínálják. A nagy forgalmú útvonalakon járművek jelennek meg, megfigyelhetjük az urbikat ahogy a közlekednek, vagy ahogy a boltoknál a teherautók árura várakoznak.

Világméretű közösség része a városunk

A játék a magyar mellett számos nyelven lokalizált, népes globális közösség játssza, de a kiadói a nyelvi lokalizáción túl is odafigyelnek a magyar játékosokra: a világünnepek mellett a játék magyar ünnepekről is megemlékezik különleges eseményekkel vagy fórumos játékokkal, ahol a városban felhasználható jutalmat nyerhetünk.

A Ramacity minden további nélkül játszható egyedül is, de a kiadói számos közösségi funkciót építettek bele, ami megkönnyíti a városvezetők dolgát. Ellátogathatunk a barátainkhoz, segíthetünk nekik (cserébe ők is viszont) a város fejlődésében, energiatermelésben, költöztethetünk urbikat egymás városába.

Ugyan a Ramacity ingyenes, a város fejlődését felgyorsíthatjuk azzal, hogy az urbik által használt másik pénzből, a degeszdollárból vásárolunk (igazi pénzből), amit különböző előnyökre cserélhetünk be.

Flash játékok ingyen: A Ramacity kiadója az internetes játékok világában az egyik legnagyobb cég, a Bigpoint. Játékai, mint pl. a szimulációs játékokat tartalmazó Rama játékok közé tartozó Ramacity számtalan stílust ölelnek fel. Mindegyik játék esetén közös jellemző a közösségi játék, ahol a játékosok egymással is interakciót végeznek.

Leave a Comment